Pakkhuset, Arendal

MORS HAGE

Blomster, farger, former, lukter – min mors pusterom, stedet hvor kreativiteten kunne få rom i en travel hverdag.

Min mor hadde en stor hobby – blomster – det bugnet inne og ute. Jeg husker, ser og lukter barndommen gjennom minnene av duftende kaprifol, erteblomster, roser, løvemunn, kornblomster, gladioler, ringblomster.

Mange kvinner i denne generasjonen hadde blomster som sin store hobby – og de hadde grønne fingre. Det var tiden før alle reisene tok til, tiden da sommeren var hjemme. Behovet for å omgi seg med det vakre – men også med det som var til nytte. Nærheten til naturen– evnen til å se det vakre – vise omsorg – stelle med. Et engasjement – en interesse – et pusterom – en glede i hverdagen, hverdagsestetikk. Våre mødre hadde kunnskapen om, og gleden av å se noe spire, vokse til, de hadde tålmodighet og tid.

Den langsomme tiden var ennå en del av hverdagen, selv om de hadde tusen gjøremål. Hverdagen kunne være veldig tøff og krevende, kanskje ble tiden med blomster en motvekt til dette. Behovet for å ha et annet fokus, av å se noe vakkert, det løftet sinnet, gav håp og glede.

Vi trenger det vakre i livene våre som motvekt mot alt det vanskelige vi lever i og omgir oss med.

Jeg vil med denne utstillingen gi en stor takk tilbake til min mor, svigermor og andre mødre i denne generasjonen som gav meg inspirasjon til å jobbe frem malerier inspirert av blomster. De har invitert meg inn i sine hager, og hjulpet meg til å finne min egen.

Jeg håper utstillingen kan være en inspirasjon til å se på blomster på en ny måte, til å verdsette disse vekstene som omgir oss, og til å oppdage ”din egen hage”.

2014: